jaap egmond 1913—1997

Zero

Over de Zero-groep, of Nul-groep, en over de constructivisten laten we jaap egmond zelf aan het woord. We citeren uit het lesmateriaal dat hij met zijn collega ontwikkelde voor de Pedagogische Academie waar hij doceerde.  Hier uit blijkt wel dat zijn witte reliëfs ook verwant zijn aan die van Schoonhoven.

(Let ook op de ‘nieuwe spelling’ die in de jaren-80 modern was, met veel k’s en liefst geen hoofdletters.)

 

zero

De groep zero (nulpunt) die in 1958 in Duitsland werd opgericht, wilde met alle traditionele kunstvormen breken. Uitgaande van een schone lei stelde ze zich ten doel een nieuwe objektieve (dus niet emotionele) kunst te scheppen, met een minimum aan beeldende middelen en de meest voor de hand liggende materialen. De groep keerde zich vooral tegen het abstrakt-expressionisme.

Van de Nederlandse nul-groep waren o.a. Jan Schoonhoven en Armando lid. Het vroege werk van Jan Schoonhoven bestaat uit abstrakte pentekeningen of geometrische figuurtjes. Struktuur en grijsverhouding spelen hierbij een grote rol. Later ging Schoonhoven over tot volkomen witte reliëfs. Kleur werd angstvallig vermeden omdat deze illusie van diepte zou kunnen geven.

(…)

Uit: egmond en de poel, kunstbeschouwing, 1980